Κωνσταντίνος Σ. Χαλκιάς

Share:

Κωνσταντίνος Σ. Χαλκιάς

Μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ)

Ο Κωνσταντίνος Σ. Χαλκιάς, γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1998 ως το 1994 και, αφού εκπαιδεύτηκε στην Ειδικότητα της Παθολογίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»), απέκτησε το 2003 τον τίτλο του ειδικού Παθολόγου.
Κατά τα έτη 2003-2008 και 2015 έως σήμερα υπηρετεί ως Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος της Αθηναϊκής-Mediclinic, όπου εκτελεί παράλληλα καθήκοντα Προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων και Συνδέσμου Ποιότητας της Ιατρικής Υπηρεσίας. Κατά την περίοδο 2008-2015 διετέλεσε επίσης Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, ενώ από το 2009 έως το 2014 υπηρέτησε επιπλέον ως Ιατρός του Πολυιατρείου του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Τέλος, από το 2003 έως και σήμερα παρέχει τις πρωτοβάθμιες ιατρικές του υπηρεσίες στον Ιδιωτικό Τομέα ως ελεύθερος επαγγελματίας Ιατρός.
Παράλληλα με την ειδίκευσή του και την άσκηση της ειδικότητας της Παθολογίας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα επιστημονικά και ερευνητικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Παχυσαρκία, την Αρτηριακή Υπέρταση, την Καρδιακή Ανεπάρκεια, την Καρδιαγγειακή Πρόληψη, τις Λοιμώξεις και τους Προληπτικούς Εμβολιασμούς για τον ενήλικο πληθυσμό.
Από το 2014 ως σήμερα ασχολείται ενεργά με τις Ιατρικές Κωδικοποιήσεις και με τα οικονομικά της Υγείας και συγκεκριμένα με την εισαγωγή και ανάπτυξη του θεσμού των DRG (=Diagnosis Related Groups) στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, διετέλεσε αρχικά το 2014 Προϊστάμενος Ομάδας εμπειρογνωμόνων ιατρών στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Health Reform Support Programme», στον Πυλώνα DRG της GIZ, με αντικείμενο προπαρασκευαστικές δράσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης νοσοκομείων βάσει των DRG στην Ελλάδα, όπως τη δημιουργία και εφαρμογή νέων ιατρικών κωδικοποιήσεων διαγνώσεων νόσων και ιατρικών πράξεων.
Στη συνέχεια, από το 2015 έως σήμερα, επελέγη ως Μέλος και για  ένα διάστημα ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και, κατόπιν, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ, τέως ΕΣΑΝ) με αντικείμενο τις συναφείς με το επιστημονικό πεδίο της Ιατρικής αλλά και τις διοικητικές δράσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του νέου Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών βάσει των DRG στην Ελλάδα.
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχει συμμετάσχει σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε διάφορα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά ιατρικά συνέδρια και σεμινάρια, ενώ συνεντεύξεις και άρθρα του προς ενημέρωση του κοινού για ιατρικά θέματα έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και αντίστοιχα σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Παθολογίας, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Συμμετέχει σε: