Κατερίνα Νομίδου

Share:

Κατερίνα Νομίδου

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (Π.Ο.Σ.Ο.Ψ.Υ.), Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Ως αδελφή ατόμου με σοβαρή ψυχική διαταραχή η Κατερίνα Νομίδου γνώρισε από πολύ νωρίς τις δυσκολίες της ψυχικής διαταραχής για τον ίδιο τον πάσχοντα αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Αυτή της η εμπειρία λειτούργησε ως έναυσμα για την ενεργό της ενασχόληση με θέματα ενδυνάμωσης ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους ώστε να συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις αυτοσυνηγορίας και συνηγορίας.

Η Κατερίνα είναι απόφοιτος Ιταλικής γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ (1997) και Νομικής του ΔΠΘ (2002), Δικηγόρος Σερρών από το 2004 και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Ηγεσία στην εφαρμογή υπηρεσιών ανάρρωσης» του Κέντρου Ψυχιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ΗΠΑ, (2014) καθώς και τον κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών “Ψυχική υγεία, δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα» της συνεργαζόμενης με τον Π.Ο.Υ. Ινδικής Εταιρίας Δικαίου (ILS) στο Pune Ινδίας (2012), όπου εξειδικεύτηκε στην ερμηνεία και τις απαιτήσεις εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UN CRPD) σε όλους τους τομείς που αφορούν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Επίσης, είναι Technical Adviser στη Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ (Γενεύη) για την Ασφάλεια Ασθενών και την Ποιότητα στην Υγεία (από 09/2021), Technical Adviser στη Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ Ευρώπης (Κοπεγχάγη) για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία (από 02/2021) και Technical Adviser/Consultant του Π.Ο.Υ. σε θέματα νομοθεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες από το 2012.

Είναι μέλος συλλόγων – οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία και συλλόγων ασθενών και φροντιστών.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πάνω από 90 διεθνή και εθνικά συνέδρια και σεμινάρια και έχει δημοσιεύσεις σε θέματα δικαίου ψυχικής υγείας, δικαιωμάτων ψυχικά ασθενών, ηγεσίας στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, είναι τακτική reviewer του περιοδικού Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Ως External Reviewer της Ε.Ε. (SANCO.C, Chafea) από το 2014 μετέχει σε αξιολογήσεις προτάσεων σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων ασθενών ενώ έχει διατελέσει και Technical Advisor του Π.Ο.Υ., συμβάλλοντας στη δημιουργία της παγκόσμιας βάσης δεδομένων για την ψυχική υγεία (MiNDbank) και στο  εκπαιδευτικό υλικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας WHO QualityRights guidance and training tools.

Ως εμπειρογνώμων/τεχνικός σύμβουλος του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. συνεργάστηκε με Υπουργεία Υγείας και με νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του εξωτερικού (Αφγανιστάν, Η.Α.Ε., Κατάρ, Σιέρρα Λεόνε) στα πλαίσια ψυχιατρικών μεταρρυθμίσεων.

Από το 2016 είναι Συν-υπεύθυνη διδασκαλίας του μαθήματος «Δίκαιο της υγείας» του ΠΜΣ Δημόσια Υγεία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Υπηρεσίες Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και διδάσκει «Εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα» και «Συμπονετική Φροντίδα» σε προπτυχιακούς φοιτητές.

Συμμετέχει σε: