ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Τα Προσυνεδριακά Φροντιστήρια του Πανελληνίου Συνεδρίου 2022 θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα, χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου. Τα Φροντιστήρια θα είναι τρίωρης διάρκειας, πρωινά και απογευματινά, με εξαίρεση το Φροντιστήριο 1 που είναι μεγαλύτερης διάρκειας.
Η εγγραφή για τα Φροντιστήρια είναι ξεχωριστή από αυτή στο Συνέδριο. Παρέχεται έκπτωση 50% στο δεύτερο φροντιστήριο, εάν επιλέξετε ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Δείτε τις λεπτομέρειες και εγγραφείτε:
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (MARKET ACCESS)
Διεξαγωγή: 10:00-15:30
ATHENS VIEW
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε επιστήμονες που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου και θέλουν να γνωρίσουν τις στοιχειώδεις αρχές της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά, αλλά και να εμβαθύνουν στην πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών αποζημίωσης και τιμολόγησης. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην υγεία (φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά.), στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας του φαρμάκου και των υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα επιχειρήσει να εμβαθύνει περαιτέρω σε ζητήματα θεωρίας και εφαρμογής των σταδίων και των προϋποθέσεων για την πρόσβαση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, κατόπιν της έγκρισης κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναλυτικά, το φροντιστήριο θα παρουσιάσει και θα εξοικειώσει το ακροατήριο με τις βασικές αρχές και τα στάδια που απαιτούνται στην ελληνική πραγματικότητα, προκειμένου ένα φαρμακευτικό σκεύασμα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ειδικά θέματα που αφορούν στην εμπειρία της αξιολόγησης των φαρμάκων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (Health Technology Assessment), τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κ.ά. Τέλος, θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που άπτονται της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και τα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επιγραμματικά, στις ομιλίες θα αναλυθούν τα εξής θέματα:
- Μέτρα διαχείρισης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback, rebates, etc.)
- Νομοθεσία Τιμολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων
- Φάρμακα Ν. 3816, Βιοδείκτες, Γενόσημα, Βιοομοειδή, Ορφανά φάρμακα, Εμβόλια
- Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
- Μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, θεραπευτικά πρωτόκολλα & μητρώα ασθενών
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Αγγελική Αγγέλη, Αντώνης Καρόκης
- Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, Αγγελική Αγγέλη
- Η νομοθεσία τιμολόγησης φαρμάκων, Χρήστος Μαρτάκος
- Αξιολόγηση, Horizon Scanning, Διαπραγμάτευση, Χαρά Κανή
- EU HTA και τάσεις σε άλλους HTA οργανισμούς, Risk-sharing agreements, RWE etc., Αναστάσιος Σκρουμπέλος
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 30΄
- Νέα δεδομένα για την φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακός και νοσοκομειακός προϋπολογισμός): Τάσεις, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης, Αντώνης Καρόκης σε συνομιλία με Κώστα Αθανασάκη
- Ιατρική ακριβείας και βιοδείκτες, Μιχάλης Κακούρος
- Σπάνιες παθήσεις, ορφανά φάρμακα και γονιδιακές θεραπείες, Ντορίνα Θεοδωράτου
- Γενόσημα και Βιοομοειδή, Μάρκος Ολλανδέζος
- Εμβόλια, Μαρία Μαυρίκου
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 20΄
-
- Ειδικό πάνελ – Προβληματισμοί και προτάσεις, για την βελτίωση της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά με ερωτήσεις και απαντήσεις από τους συμμετέχοντες σε επίκαιρα θέματα
Συμμετέχοντες: Κώστας Αθανασάκης, Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Γιώτα Κοτσεκίδου, Ηλίας Κοντούδης, Ηλίας Κυριόπουλος, Βίκυ Οικονόμου
- Ειδικό πάνελ – Προβληματισμοί και προτάσεις, για την βελτίωση της πρόσβασης των φαρμάκων στην αγορά με ερωτήσεις και απαντήσεις από τους συμμετέχοντες σε επίκαιρα θέματα
Συντονιστές: Αγγελική Αγγέλη, Αντώνης Καρόκης
- Συμπεράσματα Φροντιστηρίου, Αγγελική Αγγέλη, Αντώνης Καρόκης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Officer, Roche Hellas
Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ντορίνα Θεοδωράτου, Senior Market Access Manager, Gilead
Χαρά Κανή, Φαρμακοποιός, ΜSc, PhD, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων ΕΟΠΥΥ – Γενική Διεύθυνση Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, Διεύθυνση Φαρμάκου
Μιχάλης Κακούρος, Access Excellence, Roche Hellas
Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD
Ηλίας Κοντούδης, Head of Market Access, Bayer Hellas
Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director, AstraZeneca
Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Head of Market Access, MBA, VIANEX S.A., Doctoral Candidate, Doctor of Public & Community Health
Ηλίας Κυριόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Πολιτικής Υγείας, London School of Economics and Political Science
Χρήστος Μαρτάκος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Pharmaserve-Lilly S.A.C.I.
Μαρία Μαυρίκου, Head of Health Policy, VIANEX S.A.
Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Βίκυ Οικονόμου, Governmental and Strategic Affairs & Patient Engagement and Advocacy Director, Janssen Europe, Middle East & Africa (EMEA)
Αναστάσιος Σκρουμπέλος, Associate Director, Value & Patient Access, MSD Greece
EPΓAΛEIA METPHΣHΣ THΣ ΠOIOTHTAΣ YΠHPEΣIΩN YΓEIAΣ
Διεξαγωγή: 9:30-13:30
HORIZON
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Αγγελική Καραΐσκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ασφάλειας & Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το σύνθετο περιβάλλον της υγειονομικής φροντίδας καθιστά αναγκαίο τον ποιοτικό έλεγχο και τη διασφάλιση της ποιότητας, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης περίθαλψης. Η μέτρηση της ποιότητας στον χώρο της υγείας συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εκτίμηση των προσδοκιών του ασθενή ως προς την εμπειρία του από την παρεχόμενη φροντίδα.
Η ποιότητα στην υγεία καλύπτει βασικούς άξονες των οργανωτικών λειτουργιών που υποστηρίζουν την παροχή φροντίδας. Τα συστήματα ποιότητας συμβάλλουν στη διαρκή βελτίωση της περίθαλψης αναγνωρίζοντας, αξιολογώντας και υιοθετώντας πρότυπους δείκτες μετρήσεων για επιμέρους κλινικούς τομείς μέσα από μια συνεχή διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής.
Η ποιότητα στη φροντίδα υγείας είναι μια δυναμική έννοια, καθώς οι ανάγκες υγείας στην κοινωνία μεταβάλλονται διαρκώς, ενώ διαχρονικά παρατηρούνται ουσιαστικές ελλείψεις σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών παρά την αύξηση των δαπανών για την υγεία.
Η εφαρμογή των εργαλείων ποιότητας, στις υπηρεσίες που παρέχονται σε ασθενείς συμβάλλει στον διεπιστημονικό σχεδιασμό, στην εκτίμηση και τεκμηρίωση της φροντίδας, στον καλύτερο προγραμματισμό της αγωγής, στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων, των παρενεργειών και στον καθορισμό των διορθωτικών δράσεων, στον έλεγχο και στην αναγνώριση των παρεμβάσεων βελτίωσης, στη διόρθωση και ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων, στην εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των ασθενών και των φροντιστών, στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, της ποιότητας ζωής των ασθενών και της ικανοποίησης τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Η συστηματική συλλογή δεδομένων και η σύγκριση των αποτελεσμάτων προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε τομείς φροντίδας του ασθενή, οι οποίες εάν αξιοποιηθούν σωστά, επιτρέπουν διορθωτικές ενέργειες, που αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης υγείας και τη θετική ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Η επίτευξη των στόχων αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των παρεμβάσεων, κατευθύνοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση στρατηγικών για την αναβάθμιση της περίθαλψης των ασθενών.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται σε στελέχη ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, Αυτοτελών Τμημάτων Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/Ληπτριών Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και άλλων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του φροντιστηρίου είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα υγείας σχετικά με τα εργαλεία ποιότητας για:
- τον καλύτερο σχεδιασμό παρεχόμενων υπηρεσιών
- την παρακολούθηση και βελτίωση των διαδικασιών
- την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τη μεθοδολογία χρήσης των εργαλείων
- την υιοθέτηση της κουλτούρας της ποιότητας στον χώρο της υγείας
- την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων ποιότητας, για τον προσδιορισμό των προβλημάτων και την επίλυσή τους, εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της φροντίδας
- την προσωπική ενδυνάμωση και υποστήριξη του προσωπικού, ώστε να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες
- την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σε θέματα ποιότητας στην καθημερινή πρακτική.
Η οργάνωση της ιατρονοσηλευτικής πρακτικής, ο προληπτικός έλεγχος υγείας, η μείωση του δείκτη λοιμώξεων και η αναβάθμιση λειτουργικών αδυναμιών στις δομές υγείας είναι μερικά από τα οφέλη της εφαρμογής τους.
Η συστηματική παρακολούθηση δεικτών ποιότητας με την εισαγωγή εργαλείων μέτρησης, στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας, τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή στους σκοπούς του φροντιστηρίου
- Ασφάλεια Ασθενών – Ποιότητα Φροντίδας, Ελευθέριος Θηραίος
- Εργαλεία ποιότητας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, Δάφνη Καϊτελίδου
- Μεθοδολογία αποτύπωσης εφαρμογής διαδικασιών ασφάλειας ασθενών και διασφάλισης ποιότητας στο Ελληνικό Νοσοκομείο, Αγγελική Καραΐσκου
- Συζήτηση
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15’
- Workshop: Αυτοαξιολόγηση Νοσοκομείου
Facilitators: Γεωργία Κολλιοπούλου, Δήμητρα Τόπκα, Αγγελική Μπιλάλη - Δείκτες Μέτρησης της Ποιότητας (Ασφάλειας, Αποτελεσματικότητας και Ανταποκρισιμότητας), Όλγα Σίσκου
- Workshop: Μεθοδολογία μέτρησης δεικτών
Facilitators: Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου, Παρασκευή Γιαξή, Μαρία Βασταρδή, Κατερίνα Οικονόμου - Συμπεράσματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Μαρία Βασταρδή, Phd(c), MBA-TQM, BscBA, RN, Διεύθυνση Έρευνας και Εκπαίδευσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Παρασκευή Γιαξή, RM, MSc, MmedSc, PhD(c), Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας, Κλινικού Ελέγχου & Διακυβέρνησης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Ελευθέριος Θηραίος, MD, MSc in Public Health, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ-Κέντρο Υγείας Βάρης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.)
Αγγελική Καραΐσκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ασφάλειας & Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Γεωργία Κολλιοπούλου, Τεχνολόγος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, MSc Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου, Οικονομολόγος, PhD, Ερευνήτρια Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης για την Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Αγγελική Μπιλάλη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
Κατερίνα Οικονόμου, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD, Υπεύθυνη Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, ΓΝΑ «Λαϊκό»
Όλγα Σίσκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Εμπειρογνώμων Ο.ΔΙ.ΠΥ. Α.Ε.
Δήμητρα Τόπκα, RN, MSc Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, PhD, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνου Νοσηλευτικών Μονάδων Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ 2022-2030
Διεξαγωγή: 9:30-13:30
PELLA-MYCENAE
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσφέροντας άμεσες λύσεις σε ζητήματα κρίσιμα για την αντιμετώπισή της.
Η πανδημία και η συνεχιζόμενη -αν και μειωμένη- παρουσία της μέσω των μεταλλάξεων έχει αναδείξει ως ένας μεγεθυντικός φακός τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας και των δεδομένων.
Κοινή παραδοχή όλων είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι σύγχρονες βιοτεχνολογικές μέθοδοι σε όλα τα στάδια και τις λειτουργίες του φαρμάκου αποτελεί μονόδρομο. Η πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί προτεραιότητα στα συστήματα υγείας και η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί βασικό παράγοντα επίτευξης ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης.
Η διαλειτουργικότητα του συνόλου των ψηφιακών εφαρμογών μέσω των θεσμών και των δομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης αποτελεί προτεραιότητα των κρατών μελών της Ευρώπης.
Η συλλογή, η διαχείριση και η αξιολόγηση των ψηφιακών δεδομένων είναι -σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα- η σημερινή πρόκληση στην υγεία.
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, των νευρωνικών δικτύων, της συστημικής βιολογίας, η φαρμακογονιδιωματική και άλλων ψηφιακών εργαλείων δημιούργησε έναν νέο «κόσμο» αντιμετώπισης της ασθένειας, ουσιαστικά ψηφιακό σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης, της περίθαλψης και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
Τα καινοτόμα φάρμακα και οι γονιδιακές θεραπείες υψηλού κόστους απαιτούν προσαρμογή των θεσμών στα νέα δεδομένα, αναδιαμόρφωση στην κατανομή των οικονομικών πόρων για την υγεία, θεσμοθέτηση ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης και κυρίως αντιμετώπιση των ανισοτήτων που προκύπτουν, και απαντήσεων στα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση.
Οι ψηφιακές λύσεις καθορίζουν το μέλλον της ιατρικής και δημιουργούν τη θεραπευτική του μέλλοντος.
ΣΚΟΠΟΣ
Το Φροντιστήριο έχει ως σκοπό να αναδείξει:
1) Το γεγονός ότι η ψηφιακή εποχή δημιουργεί νέα δεδομένα στον σχεδιασμό και την παραγωγή του φαρμάκου και οι σύγχρονες τεχνολογίες μετασχηματίζουν ριζικά το τοπίο της φαρμακευτικής επιστήμης αλλά και της φαρμακοοικονομίας.
2) Το φάσμα των ψηφιακών παρεμβάσεων στη διαχείριση του φαρμάκου και της ιατρικής περίθαλψης κατά τα τελευταία χρόνια καθώς και την αξιολόγησή τους.
Σημαντική είναι και η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στη διενέργεια Κλινικών Μελετών και τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας μέσα από τη δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου.
3) Την εξέλιξη των υπηρεσιών περίθαλψης μέσω τεχνολογικών ψηφιακών καινοτομιών.
Παράλληλα θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα όπως, πώς επηρεάζεται η φαρμακευτική πολιτική και ποια είναι τα σύγχρονα ψηφιακά επιστημονικά και οικονομικά εργαλεία διαμόρφωσής της.
Η χρήση big data και η ασφάλεια στη χρήση τους μέσω συστημάτων ασφαλείας είναι προτεραιότητες σε συστήματα υγείας, όπου οι αρχές της βιοηθικής, της δεοντολογίας και της προάσπισης των προσωπικών δεδομένων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες. Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων αποτελεί πρόκληση στον αναπτυσσόμενο συνεχώς τομέα της γονιδιωματικής θεραπείας.
Η γνώση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και των εφαρμογών της σε όλες τις εκφάνσεις που διέπουν το φάρμακο από την παραγωγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον ασθενή, είναι χρήσιμες και αναγκαίες σε όλους τους εμπλεκομένους.
Η ψηφιακή στρατηγική για το φάρμακο απαιτεί την συνεργασία και άλλων επιστημών, όπως η πληροφορική, η στατική βιολογία, η μηχανική, η μοριακή βιολογία, η στατιστική, η οικονομία της υγείας κ.α.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε στελέχη του: Ε.Σ.Υ., Υ.ΠΕ., Ε.Ο.Φ., Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Συλλόγων Ασθενών, αλλά και σε Φαρμακοποιούς, Οικονομολόγους, Ιατρούς, Επαγγελματίες υγείας, στελέχη Φαρμακοβιομηχανίας, Βιολόγους και άλλους επιστήμονες με σχετικό γνωστικό αντικείμενο.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία, οπτικοακουστικό υλικό, σημειώσεις και σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία.
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Χαιρετισμοί, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Αντώνιος Αυγερινός, Απόστολος Βαλτάς, Δημήτριος Φιλίππου
- Εισαγωγή στους σκοπούς του φροντιστηρίου, Όλγα Οικονόμου
- Ψηφιακός μετασχηματισμός- Επιπτώσεις στα συστήματα υγείας, Ιωάννης Λεκάκης
- Ψηφιακά Εργαλεία Χάραξης Φαρμακευτικής Πολιτικής, Κατερίνα Καστανιώτη
- Η χρήση ψηφιακών εργαλείων στη διάθεση φαρμάκων στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της πλατφόρμας Prime από την Pfizer, Μιχάλης Λαποκωνσταντάκης
- Κεντρική Τιμολόγηση Νοσοκομειακού Φαρμάκου, Άρης Αποστόλου
- Το καινοτόμο μετασύμπαν των αποκεντρωμένων κλινικών δοκιμών (DCT), Βαρβάρα Μπαρούτσου
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 10’
- Η χρήση της Νανοτεχνολογίας σε καινοτόμα θεραπευτικά προϊόντα. Η ηθική των εξελίξεων, Κωνσταντίνος Δεμέτζος
- Μέθοδοι Συστημικής Βιολογίας στην Ανακάλυψη Δραστικών Ουσιών. Εφαρμογές στην Οστεοαρθρίτιδα, τη Μη Αλκοολική Λιπώδη νόσο του Ήπατος και τη Γήρανση, Λεωνίδας Αλεξόπουλος
- Ψηφιακά Εργαλεία για την επιτήρηση των αντιβιοτικών στα Νοσοκομεία: Η Ελληνική πραγματικότητα, Αντώνιος Μαρκογιαννάκης
- Νοσοκομεία Smart: Πόσο κοντά αλήθεια είμαστε; Φωτεινή Θειακού
- Η σύγκλιση τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης στην εποχή του Ανθρωπόκαινου, Κωνσταντίνος Γαρδίκης
- Συμπεράσματα, Όλγα Οικονόμου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Καθηγητής, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών & Αυτομάτου Ελέγχου ΕΜΠ
Άρης Αποστόλου, Πρόεδρος ΕΚΑΠΥ
Αντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Κωνσταντίνος Γαρδίκης, Φαρμακοποιός, μουσικός
Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκός, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών
Φωτεινή Θειακού, Αναπλ. Διοικήτρια Παθολ. Νοσοκομείου «Η Αγία Ελένη» και Προσωρινή Διοικήτρια Νοσοκομείου «Η Ελπίς»
Κατερίνα Καστανιώτη, Καθηγήτρια Διοίκησης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας
Μιχάλης Λαποκωνσταντάκης, Διευθυντής Ψηφιακών Συστημάτων, Pfizer, για την Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα, Πορτογαλία
Ιωάννης Λεκάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής
Αντώνιος Μαρκογιαννάκης, BPharm, MPH, PhD, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Διευθυντής Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Συντονιστής Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης & Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ), Διευθυντής Φαρμακείου, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»
Βαρβάρα Μπαρούτσου, Πρόεδρος ΕΛΕΦΙ, Πρόεδρος IFAAP
Όλγα Οικονόμου, PharmD, MSc, PhD, Διευθύντρια Φαρμακευτικού Τμήματος Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων
Δημήτριος Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Διεξαγωγή: 14:30-18:30
HORIZON
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας 1ης Υ.ΠΕ., πρώην Διοικήτρια
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το φροντιστήριο απευθύνεται στα στελέχη και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, αλλά και σε επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της διοίκησης υπηρεσιών υγείας και επιθυμούν να γνωρίσουν τα συστήματα και τις μεθόδους αξιολόγησης των Μονάδων υγείας με βάση την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηριωμένη εμπειρία χρήσης Δεικτών και Μοντέλων, καθώς και να διερευνήσουν τις πραγματικές δυνατότητες εφαρμογής αυτών στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι στελέχη ιδιωτικών εταιρειών, στελέχη δημόσιων οργανισμών του υγειονομικού τομέα (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. κ.ά.), πανεπιστημιακοί-ερευνητές με συναφές αντικείμενο και φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο της έρευνας και της διοίκησης υπηρεσιών υγείας.
ΣΚΟΠΟΣ
Το παρόν φροντιστήριο θα παρουσιάσει το υπόβαθρο (θεωρητικό και υφιστάμενο πρακτικό) της αξιολόγησης των νοσοκομειακών μονάδων και θα αναλύσει –με πρακτικά παραδείγματα- με ποιο τρόπο (α) οι ίδιες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν να αυτο-αξιολογούνται μέσω Συστήματος Δεικτών και να προβάλουν τα δυνατά τους σημεία και (β) οι Υγειονομικές Περιφέρειες και οι επιτελικές αρχές μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη των Μονάδων.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το Φροντιστήριο θα παρουσιάσει αναλυτικά και θα προκαλέσει τη συζήτηση σχετικά με τις χρησιμοποιούμενες μεθοδολογίες αξιολόγησης στον Νοσοκομειακό τομέα διεθνώς και τα υφιστάμενα εργαλεία σε λειτουργία στο ελληνικό σύστημα, ώστε να γίνουν κατανοητές οι πραγματικές δυνατότητες και τα οφέλη της αυτο-αξιολόγησης και συγκριτικής αξιολόγησης των Μονάδων, με έμφαση στους τομείς των οικονομικών και της λειτουργικής απόδοσης.
Επιπλέον θα συζητηθούν οι τρόποι αλλά και οι περιορισμοί αξιοποίησής τους σε σύνδεση με το λειτουργικό πλαίσιο του συστήματος, με σκοπό την αναζήτηση της εφικτής έκτασης ουσιαστικής και χωρίς ασυνέχειες αξιολόγησης. Συναφή θέματα θα τεθούν, όπως: τα διοικητικά επίπεδα που δύνανται και οφείλουν να αξιολογήσουν τις Μονάδες, ο ρόλος και η σχέση του εσωτερικού ελέγχου με την αξιολόγηση, η τεχνογνωσία των αρμοδίων στελεχών.
Επιγραμματικά οι ομιλίες θα αναλύσουν τα εξής θέματα:
- Παρουσίαση βασικών μεθοδολογιών και επιπέδων αξιολόγησης Νοσοκομείων διεθνώς
- Η δυνατότητα παρακολούθησης του φάσματος των οικονομικών Δεικτών
- Η αξιοποίηση υφιστάμενων βάσεων δεδομένων από τα αρμόδια διοικητικά επίπεδα
- Σύνδεση Δεικτών με Στοχοθεσία, με βάση συγκεκριμένο μοντέλο
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Καλωσόρισμα – Σκοπός του Φροντιστηρίου, Αναστασία Μπαλασοπούλου
ΜΕΡΟΣ Α’
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Παρασκευή Βρυωνίδου & Γιάννης Ροτζιώκος
- Εισαγωγή – Χαιρετισμός, Γιάννης Κωτσιόπουλος
- Βασικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες ανάπτυξης και αξιοποίησης Δεικτών Απόδοσης Νοσοκομείων (KPIs) στον ευρωπαϊκό χώρο, Αναστασία Μπαλασοπούλου
- Η πληρότητα της λογιστικής αποτύπωσης ως βάση παρακολούθησης Οικονομικών Δεικτών κατά Τμήμα, Θωμάς Λάζαρης
- Η εξαγωγή Δεικτών Οικονομικής Αποδοτικότητας, Ισμήνη Βαλσαμή
Συζήτηση – Άσκηση
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15΄
ΜΕΡΟΣ Β’
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Άννα Μάινα & Γεώργιος Χαραλάμπους
- Υφιστάμενες βάσεις συγκέντρωσης δεδομένων και Δεικτών: το ελληνικό πλαίσιο αξιολόγησης Νοσοκομείων και Διοικητών, βαθμός αξιοποίησης αυτών, Ελπίδα Κυριακού
- Σύνδεση Δεικτών με Στοχοθεσία με βάση τη μεθοδολογία Balanced Score Card (BSC), μία ολοκληρωμένη πρόταση, Σταύρος Τσαντής
- Σχολιασμός: Μάγδα Σερίφη, Γιάννης Μαστρογιάννης, Άννα Μάινα, Ηλίας Δαλαΐνας
Συζήτηση – Άσκηση
Συμπεράσματα: Αναστασία Μπαλασοπούλου – Ελπίδα Κυριακού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤEΣ
Ισμήνη Βαλσαμή, Υποδιευθύντρια Οικονομικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο»
Παρασκευή Βρυωνίδου, Διευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Ηλίας Δαλαΐνας, Διοικητής Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο»
Ελπίδα Κυριακού, Διευθύντρια Πληροφορικής 1ης Υ.ΠΕ.- Σύμβουλος Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας
Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο υγείας
Θωμάς Λάζαρης, Διευθύνων Σύμβουλος «Καινοτομία»
Άννα Μάινα, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Νοσοκομείου «Γεννηματάς»
Γιάννης Μαστρογιάννης, Διοικητικός Διευθυντής ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.
Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας 1ης Υ.ΠΕ., πρώην Διοικήτρια
Γιάννης Ροτζιώκος, PhD, Πνευμονολόγος, Συντονιστής Διευθυντής, Γ.Π.Ν. «Κωνσταντοπούλειο» (Η Αγία Όλγα)
Μάγδα Σερίφη, Υποδιευθύντρια Οικονομικού Νοσοκομείου «Θριάσιο»
Σταύρος Τσαντής, Διοικητής Νοσοκομείου Ρόδου
Γεώργιος Χαραλάμπους, Διευθυντής ΠΕΠ, Γ.Ν. «Ιπποκράτειο»
ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ (ΕΜΑ) ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ: ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (IDMP, ePI)
Διεξαγωγή: 14:30-18:30
PELLA-MYCENAE
Περισσότερα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ
Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε., HL7 Hellas Vice Chair
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Δρ. Χαράλαμπος Καρανίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ
Κατερίνα Χρονάκη, Secretary General, HL7 Europe
Το Φροντιστήριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε. που συμμετέχουν στο έργο UNICOM καθώς και με την υποστήριξη του έργου Gravitate-Health.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
To έργο UNICOM αφορά στη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους. Εστιάζει στην εφαρμογή της σειράς προτύπων IDMP (Αναγνώριση φαρμακευτικών προϊόντων) του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
Οι εργασίες του UNICOM περιλαμβάνουν τη περαιτέρω ανάπτυξη, δοκιμή, εφαρμογή και διάδοση αυτών των προτύπων για:
- κανονιστικούς σκοπούς των εθνικών αρχών φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)
- παγκόσμια φαρμακοεπαγρύπνηση
- προώθηση των διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής συνταγής και εκτέλεσης αυτής
- καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους, υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κλινική έρευνα, ανάλυση μεγάλων δεδομένων, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Η αξιοποίηση του ISO IDMP θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, ιδίως αυτών με σύνθετες ασθένειες που λαμβάνουν σύνθετες φαρμακευτικές αγωγές και θα διευκολύνει την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους. Τα ζητήματα ασφάλειας των ασθενών, όπως τα λάθη φαρμακευτικής αγωγής, οφείλονται σε πολλούς λόγους, αλλά πολλοί από αυτούς σχετίζονται με την έλλειψη αναγνωσιμότητας των συνταγών, μερικές φορές τη μερική απουσία καλά λεπτομερών, δομημένων και κωδικοποιημένων πληροφοριών για τα φαρμακευτικά προϊόντα –που μπορεί επίσης να διαφέρουν κάπως ανάλογα στην εθνική αγορά ή λείπουν πληροφορίες για άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής.
Αντίστοιχα, το έργο Gravitate-Health στοχεύει στη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση της δικής τους υγείας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πρόσβαση σε αξιόπιστες, κατανοητές, σχετικές, και τεκμηριωμένες πληροφορίες που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες, το πλαίσιο υγειονομικής περίθαλψης, το επίπεδο αλφαβητισμού τους και εγγραμματοσύνης υγείας. Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει στην προτυποποίηση των ενημερωτικών φυλλαδίων των φαρμάκων που σήμερα εσωκλείονται ως έντυπα στις συσκευασίες τους, αλλά στο μέλλον θα διατίθενται ηλεκτρονικά (electronic Product Information – ePI).
Το έργο Gravitate-Health δημιουργεί μια πλατφόρμα για τη χρήση Συνοπτικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (patient summary) ως μέσο εξατομίκευσης των φυλλαδίων των φαρμάκων με στόχο την ενδυνάμωση του χρήστη και τη συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία. Η πρόσβαση στα φυλλάδια φαρμάκων σε ηλεκτρονική μορφή γίνεται μέσω προδιαγραφών HL7 FHIR ePI με χρήση του προτύπου ISO/IDMP (SPOR) που έχει αναπτύξει ο ΕΜΑ.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία με επιτυχία στην Ελλάδα, απαιτείται η ενημέρωση, εκπαίδευση και η ενεργή συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων στελεχών κάθε βαθμίδας. Το Φροντιστήριο απευθύνεται ειδικότερα σε στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς, σε στελέχη διαχείρισης του φαρμάκου στα νοσοκομεία και στον ΕΟΦ, και γενικότερα σε όλα τα στελέχη και το προσωπικό του οικοσυστήματος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, δηλαδή στα στελέχη διοίκησης, στους πληροφορικούς υγείας των μονάδων υγείας και του ΥΥ, στα στελέχη των εταιριών πληροφορικής, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο Σκοπός του φροντιστηρίου είναι να αναλυθούν και να μελετηθούν τα νέα εργαλεία που θα επιτρέψουν ένα επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης του φαρμάκου με έμφαση στις υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της διαχείρισης του Φαρμάκου έχουν:
- Η εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών του ΕΣΥ στις νέες τεχνολογίες και τα πρότυπα IDMP/ePI.
- Η κατάρτιση των στελεχών της αγοράς που θα κληθούν να ενσωματώσουν τις κωδικοποιήσεις στα πληροφοριακά συστήματα και να διασυνδέσουν αυτά με σκοπό τη θεραπεία, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία.
- Η δημιουργία νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες
- Η τυποποίηση και η ποιότητα στην κωδικοποίηση των ιατρικών δεδομένων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στο πλαίσιο του φροντιστηρίου θα συζητηθούν:
- Οι πολιτικές του ΕΜΑ και ειδικότερα οι δράσεις IDMP & ePI
- Η συνολική νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τον ευρωπαϊκό χώρο ιατρικών δεδομένων και η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μορφότυπου ανταλλαγής δεδομένων του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας
- Οι Εθνικές δράσεις για τη διαχείριση του Φαρμάκου
- Η Εθνικός Κατάλογος των Φαρμακευτικών Ουσιών
- Παραδείγματα εναρμόνισης άλλων κρατών με το IDMP
- Παρουσίαση του IDPM
- Παρουσίαση του ePI
- Παραδείγματα αξιοποίησης των IDMP & ePI για νέες υπηρεσίες στους πολίτες
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
- Εισαγωγή, Ελπίδα Φωτιάδου
- Ανάπτυξη και υλοποίηση των διεθνών προτύπων IDMP στην Ευρώπη και διεθνώς, Παναγιώτης Τελώνης
- UNICOM και ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας, Αλέξανδρος Μπέρλερ
- Παρουσίαση του IDMP με παραδείγματα εναρμόνισης άλλων κρατών με το IDMP, Robert Van Stichele
- Παρουσίαση του myHealth@EU στην ΗΔΙΚΑ, Γιάννης Ασπρολούπος
- Οι Κωδικοποιήσεις που χρησιμοποιούνται τώρα στη διασυνοριακή υγεία, Xαράλαμπος Καρανίκας, Δημήτρης Κουναλάκης
- Παρουσίαση του ePI, Κατερίνα Χρονάκη
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 15’
- Τα νέα εργαλεία του UNICOM για τη διασυνοριακή υγεία, Αργύρης Γκογκίδης, Κορίνα Παπαδοπούλου
- H έννοια της υποκατάστασης φαρμάκων συνταγής στο UNICOM, Χαράλαμπος Καρανίκας
- Ποια είναι η σχέση του Εθνικού Καταλόγου των Φαρμακευτικών Ουσιών με τη κωδικοποίηση IDMP, Δημήτρης Κατεχάκης
- Ανοιχτή συζήτηση – Συντονιστής: Χ. Καρανίκας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
Γιάννης Ασπρολούπος, NCPeH, IT Solutions Developer, ΗΔΙΚΑ ΑΕ
Αργύρης Γκογκίδης, συντονιστής ομάδας Γνώμων Πληροφορικής στο UNICOM, Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ
Χαράλαμπος Καρανίκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γενικός Γραμματέας ΕΕΜΕΠΥ, Εμπειρογνώμων στην Υλοποίηση UNICOM
Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής
Δημήτρης Κουναλάκης, Ιατρός Γενικής Ιατρικής, Εμπειρογνώμων στην Υλοποίηση UNICOM
Αλέξανδρος Μπέρλερ, Δρ., Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε., HL7 Hellas Vice Chair
Κορίνα Παπαδοπούλου, eHealthPass Product Development Manager, Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ
Robert Van Stichele, Professor at the Heymans Institute of Pharmaocology, Ghent University, Senior research Coordinator
Παναγιώτης Τελώνης, Scientific Administrator, Chief Information Office, European Medicines Agency
Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Δ/νση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ ΑΕ
Κατερίνα Χρονάκη, Secretary General, HL7 Europe